Wat muziek doet - De Muzikale Basisschool

Muziek haalt het beste uit jouw kind

Rondleiding aanvragen

Stel je een school voor waar je kind blij en zingend naar toe gaat, waar elke dag een muzikale ontdekkingstocht is. Dat is De Muzikale Basisschool. Ons onderwijsprogramma, vanaf groep 5, biedt naast de reguliere lesstof dagelijks muziekonderwijs. Onze leerlingen, die samen een koor vormen, leren noten lezen, hun stem, adem en houding te controleren, een muziekinstrument te bespelen en spelenderwijs meerstemmig te zingen.

Wil je persoonlijk kennismaken met onze school? Kom dan naar onze Openbare muzieklessen op 15, 22, 29 mei en 5 juni en ontdek of muziekonderwijs ook de juiste keuze is voor jouw kind. 

Mochten de muzieklessen niet passen in de agenda, maar ben je wel nieuwsgierig geworden naar onze unieke onderwijsvorm? Je bent altijd welkom om voor een ander moment een rondleiding aan te vragen. We laten je ook dan met veel enthousiasme onze school zien. Dit alles vanuit de overtuiging dat muziek op een positieve manier het beste uit een kind haalt. Maar wat bedoelen we daar precies mee? 

Muziek haalt het beste uit jouw kind

Optimaliseert hersenontwikkeling
Muziek is niet alleen fijn om naar te luisteren, het is ook een workout voor de hersenen.
Het spelen en beluisteren van muziek stimuleert de hersenfunctie, maakt nieuwe hersenverbindingen aan en verbetert cognitieve vaardigheden zoals geheugen, aandacht en het vermogen om problemen op te lossen*. Bij De Muzikale Basisschool maken we gebruik van dit principe om de cognitieve groei van jouw kind te bevorderen.

Verhoogt schoolprestaties
Onderzoek* toont aan dat kinderen die muzikaal actief zijn, beter presteren op school. Het vermindert stress en helpt kinderen bij de concentratie. Muziekeducatie heeft een positief effect op de academische prestaties, met name in vakken als taal en wiskunde.

Stimuleert motorische vaardigheden
Muziek en beweging zijn nauw met elkaar verbonden. Zo bevordert muziek de fijne motoriek, zorgt het voor een gecontroleerde ademhaling en een stabiele zelfverzekerde houding*.

Ontwikkelt creativiteit en empathie
Samen zingen gaat veel verder dan alleen het leren van noten en ritmes. Onderdeel zijn van een koor zorgt ervoor dat kinderen leren samenwerken, elkaar helpen en zich beter kunnen inleven in de ander.

Over de muzikale basisschool; Koorschool Haarlem

De muzikale basisschool is meer dan alleen een plek om te leren; door o.a. de muziek maken we met elkaar herinneringen voor het leven. Onze kleinschalige aanpak zorgt voor een persoonlijke leeromgeving waarbij er veel saamhorigheid is. We bieden een afwisselend programma, vanaf groep 5, waar muziek de reguliere vakken verrijkt. Met als extra dat onze leerlingen de kans krijgen om op te treden in gerenommeerde zalen zoals onze kathedraal, het Concertgebouw Amsterdam of de PHIL Haarlem. Ook nemen we deel aan internationale tournees, wat bijdraagt aan de onvergetelijke schoolervaring. Al jaren behoort de muzikale basisschool; Koorschool Haarlem tot een van de beste scholen van Haarlem op basis van de hoge uitstroom naar het VO.

*Bron: Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Prof. Dr. Erik Scherder op www.meermuziekindeklas.nl