Muziek - De Muzikale Basisschool

Muziek is voor ieder kind én in ieder kind zit muziek

De Muzikale Basschool; Koorschool Haarlem is een gewone basisschool, maar toch ook heel bijzonder. Het bijzondere is dat er veel tijd wordt besteed aan muziek.

Meerdere keren per week krijgen leerlingen bij ons muzieklessen. Ze krijgen les van ons team ervaren muziekdocenten: Laine Tabora en Rick Muselaers (beide dirigent), Jeannette van Schaik (docent stemvoring), Janneke Boomsma (docent solfége) en Ingrid van Herk (muziekdocent en docent van ons naschoolse kinderkoor De Piccolini's. Daarnaast bieden we alle leerlingen de mogelijkheid tot het volgen van instrumentlessen, zoals viool-, gitaar-, of pianoles. 

De leerlingen van groep 6, 7 en 8 maken tevens deel uit van het Kathedrale Koor. Hierin zingen zowel kinderen als volwassenen. Eens per week hebben zij een avondrepetitie van een uur. Ook maken de leerlingen internationale reizen en zingen ze op beroemde podia zoals het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam en werken ze mee aan diverse producties en uitvoeringen van de Matthäus Passion. Naast basisonderwijs genieten de kinderen hier dus ook een volwaardige professionele muzikale opleiding, waardoor zij de school na groep 8 zullen verlaten als klassiek geschoolde koorzangers die een veelzijdig repetoire kunnen uitvoeren.   

Met elkaar muziek maken heeft daarnaast een belangrijke pedagogische funtie. Kinderen leren dat ze  door samen te werken en elkaar te helpen tot grote muzikale prestaties kunnen komen. En omdat kinderen zich beter kunnen concentreren, door de kleine klassen, merken we dat leerlingen sneller door de stof gaan. Zodoende blijft er voldoende tijd over voor muziekonderwijs. 

"Ik merk dat kinderen blij worden van zingen en dat is heerlijk om te zien!" Constance Huveneers, directrice De Muzikale Basisschool; Koorschool Haarlem.